Crna malina i njene pogodnosti za zdravlje

Predstavljamo Vam prvi sastojak SOUL-a, Crna malina

Kapacitet apsorpcije slobodnih radikala kisika (eng. ORAC), antocijanini i vrijednosti elaginske kiseline

Zadnja istraživanja pokazala su da crne maline uzgojene u Oregonu imaju izrazito visoke razine antioksidanata. Razina antioksidanata predstavlja sposobnost određene tvari da apsorbira slobodne radikale, u ovom slučaju slobodne radikale kisika koji mogu uzrokovati oštećenje DNK, promjene stanica, oksidaciju LDL kolesterola i prerano mentalno starenje. Konzumacija hrane bogate antioksidantima pomaže u prevenciji raka, srčanih bolesti, moždanog udara te moguce čak i Alzheimerove bolesti. 

U odnosu na ostalu hranu, crne maline imaju izrazito veliki kapacitet apsorpcije slobodnih radikala kisika te spadaju u hranu s najvecim količinama antocijanina. Antocijanini hrani poput crnih malina daju tamnu boju te je dokazano da imaju protuupalna i vazoprotektivna svojstva. Istraživanja antocijanine povezuju s poboljšanjem vida, boljim kardiovaskularnim zdravljem, boljim pamćenjem u starijoj dobi te smanjenim rizikom od hipertenzije.

1. ORAC(fl) analiza (Fluorescentna analiza za kapacitet apsorpcije slobodnih radikala kisika; μmol TE/g), koja koristi fluorescin kao fluorescentnu probu, pokazuje nam u kojoj mjeri antioksidanti uklanjaju peroksilne radikale koji su jedni od najčešćih kisikovih reaktivnih spojeva u tijelu.

2. Troloks, derivat vitamina E, koristi se kao nulta proba, a rezultat ORAC analize izražava se kao μmol TE/g.

Pogodnosti za zdravlje

Crne maline imaju izrazito taman pigment što im omogucuje da se koriste kao bojilo, ali i daje izrazito visoke razine antioksidanata. Od uobičajenog voda i ostalih bobičastih plodova, upravo su crne maline među onima s najviše antioksidanata. Kako su bogate elaginskom kiselinom, antocijaninima i antioksidantima, pružaju mnogo pogodnosti po zdravlje te se zato i nazivaju „bobičastim kraljicama“.

Istraživanja na Sveučilištu države Ohio pokazala su značajno smanjenje tumora crijeva u štakora te tumora jednjaka u miševa koji su bili hranjeni crnim malinama.

In vitro istraživanja pokazala su da ekstrakti malina i kupina mogu usporiti razvitak raka dojke, grlića maternice, crijeva i jednjaka. U tijeku su i klinička istraživanja kojima se pokušava otkriti utjecaj crnih malina na rak crijeva te rak jednjaka u ljudi.

- Crne maline imaju izrazito visoke razine fenolnih spojeva u odnosu na drugo bobičasto vode.
- Fenolni spojevi kao što su elaginska kiselina i galna kiselina pridonose svojstvima crnih malina pogodnima za zdravlje. Sadrže velike količine antocijanina što im daju njihovu bogatu tamnu boju. Antocijanini djeluju kao antioksidanti koji u organizmu umanjuju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima. Razina antocijanina u crnim malinama iznosi 214-589 mg/100g. Razina antioksidanata u hrani ponekad se mjeri kao kapacitet apsorpcije slobodnih radikala kisika (eng. ORAC) koji u crnih malina iznosi 77 μmol TE/g što je oko tri puta više nego u borovnica, inače izrazito snažnom antioksidantu.
- Crne maline bogate su elaginskom kiselinom – fenolni spoj poznat kao snažan antikarcinogen koji djeluje i protuvirusno te protubakterijsko. Razina elaginske kiseline u crnih malina iznosi 5,37 mg suhe mase.
- U tijeku su istraživanja kojima se pokušava utvrditi sposobnost crnih malina da uspore razvitak određenih vrsta raka. In vitro istraživanja pokazala su da ekstrakti malina i kupina mogu usporiti ili zaustaviti razvitak raka dojke, grlica maternice, crijeva i jednjaka.
- Istraživanja na Sveučilištu države Ohio pokazala su 60-80%-tno smanjenje tumora crijeva u štakora koji su bili hranjeni crnim malinama.
- Istraživanja na Sveučilištu države Ohio pokazala su 80%-tno smanjenje tumora jednjaka u miševa koji su bili hranjeni crnim malinama.
- Znanstvenici Sveučilišta države Ohio provode klinička istraživanja kako bi utvrdili na koji način crne maline djeluju na rak crijeva te rak jednjaka u ljudi.
- Crne maline neprestano pobuđuju interes novih znanstvenika zbog svojih antioksidacijskih i antikancerogenih svojstava.






Primjedbe

  1. Odgovori
    1. Ne, aronija je sasvim nešto drugo i dtugačiji je list i plod pa i cvijet, dtugačije raste, za boga miloda usporedite aroniju sa crnom malinom

      Izbriši

Objavi komentar