Sastojci SOUL-a



Crna malina i njene pogodnosti za zdravlje

Predstavljamo Vam prvi sastojak SOUL-a, Crna malina

Kapacitet apsorpcije slobodnih radikala kisika (eng. ORAC), antocijanini i vrijednosti elaginske kiseline

Zadnja istraživanja pokazala su da crne maline uzgojene u Oregonu imaju izrazito visoke razine antioksidanata. Razina antioksidanata predstavlja sposobnost određene tvari da apsorbira slobodne radikale, u ovom slučaju slobodne radikale kisika koji mogu uzrokovati oštećenje DNK, promjene stanica, oksidaciju LDL kolesterola i prerano mentalno starenje. Konzumacija hrane bogate antioksidantima pomaže u prevenciji raka, srčanih bolesti, moždanog udara te moguce čak i Alzheimerove bolesti. U odnosu na ostalu hranu, crne maline imaju izrazito veliki kapacitet apsorpcije slobodnih radikala kisika te spadaju u hranu s najvećim količinama antocijanina. Antocijanini hrani poput crnih malina daju tamnu boju te je dokazano da imaju protuupalna i vazoprotektivna svojstva. Istraživanja antocijanine povezuju s poboljšanjem vida, boljim kardiovaskularnim zdravljem, boljim pamćenjem u starijoj dobi te smanjenim rizikom od hipertenzije.

1. ORAC(fl) analiza (Fluorescentna analiza za kapacitet apsorpcije slobodnih radikala kisika; μmol TE/g), koja koristi fluorescin kao fluorescentnu probu, pokazuje nam u kojoj mjeri antioksidanti uklanjaju peroksilne radikale koji su jedni od najčešćih kisikovih reaktivnih spojeva u tijelu.

2. Troloks, derivat vitamina E, koristi se kao nulta proba, a rezultat ORAC analize izražava se kao μmol TE/g.

Pogodnosti za zdravlje

Crne maline imaju izrazito taman pigment što im omogućuje da se koriste kao bojilo, ali i daje izrazito visoke razine antioksidanata. Od uobičajenog voda i ostalih bobičastih plodova, upravo su crne maline među onima s najviše antioksidanata. Kako su bogate elaginskom kiselinom, antocijaninima i antioksidantima, pružaju mnogo pogodnosti po zdravlje te se zato i nazivaju „bobičastim kraljicama“.

Istraživanja na Sveučilištu države Ohio pokazala su značajno smanjenje tumora crijeva u štakora te tumora jednjaka u miševa koji su bili hranjeni crnim malinama.

In vitro istraživanja pokazala su da ekstrakti malina i kupina mogu usporiti razvitak raka dojke, grlića maternice, crijeva i jednjaka. U tijeku su i klinička istraživanja kojima se pokušava otkriti utjecaj crnih malina na rak crijeva te rak jednjaka u ljudi.

- Crne maline imaju izrazito visoke razine fenolnih spojeva u odnosu na drugo bobičasto voće.
- Fenolni spojevi kao što su elaginska kiselina i galna kiselina pridonose svojstvima crnih malina pogodnima za zdravlje. Sadrže velike količine antocijanina što im daju njihovu bogatu tamnu boju. Antocijanini djeluju kao antioksidanti koji u organizmu umanjuju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima. Razina antocijanina u crnim malinama iznosi 214-589 mg/100g. Razina antioksidanata u hrani ponekad se mjeri kao kapacitet apsorpcije slobodnih radikala kisika (eng. ORAC) koji u crnih malina iznosi 77 μmol TE/g što je oko tri puta više nego u borovnica, inače izrazito snažnom antioksidantu.
- Crne maline bogate su elaginskom kiselinom – fenolni spoj poznat kao snažan antikarcinogen koji djeluje i protuvirusno te protubakterijsko. Razina elaginske kiseline u crnih malina iznosi 5,37 mg suhe mase.
- U tijeku su istraživanja kojima se pokušava utvrditi sposobnost crnih malina da uspore razvitak određenih vrsta raka. In vitro istraživanja pokazala su da ekstrakti malina i kupina mogu usporiti ili zaustaviti razvitak raka dojke, grlića maternice, crijeva i jednjaka.
- Istraživanja na Sveučilištu države Ohio pokazala su 60-80%-tno smanjenje tumora crijeva u štakora koji su bili hranjeni crnim malinama.
- Istraživanja na Sveučilištu države Ohio pokazala su 80%-tno smanjenje tumora jednjaka u miševa koji su bili hranjeni crnim malinama.
- Znanstvenici Sveučilišta države Ohio provode klinička istraživanja kako bi utvrdili na koji način crne maline djeluju na rak crijeva te rak jednjaka u ljudi.
- Crne maline neprestano pobuđuju interes novih znanstvenika zbog svojih antioksidacijskih i antikancerogenih svojstava.






Tajni čudotvorni lijek za sve bolesti - Crni kim


Što biste rekli kad biste čuli da postoje sjemenke toliko bogate ljekovitim spojevima da rak, bakterije, virusi, čirevi probavnog sustava, šećerna bolest, kronične upale i mnogi drugi česti zdravstveni problemi u borbi s njima nemaju gotovo nikakvih izgleda? Riječ je o crnom kimu (naziva se još i crni kumin). Vrlo je sličan sjemenkama sezama pa treba pripaziti va ne dođe do zabune. Crni kim liječi sve gore navedene bolesti i još više od toga, zbog čega ga već od davnina bije glas da „liječi sve bolesti osim smrti“.

Ukoliko za crni kim (Nigella sativa) niste nikada čuli to je vjerojatno zato što se u modernom zapadnom društvu o njemu rijetko govorilo, isto se kao korisna biljka i narodni lijek upotrebljava ved stoljećima, crni je kim duga stajao u prikrajku sok su se forsirali razni farmaceutski lijekovi, daleko manje učinkoviti i još k tome opteredeni nuspojavama. Stoga, ako ste se umorili pokušavajući svoje bolesti zaliječiti patentiranim lijekovima, možete pokušati u prehranu uvrstiti crni kim.

Crni kim uživa medicinski ugled preko 3000 godina. Njegova raznovrsna ljekovita svojstva prepoznale su mnoge civilizacije, od drevnih Egipćana do proroka Muhameda. Ove kulture hvalile su sjeme crnog kima kao ljekovito za mnoge zdravstvene smetnje: astmu, bronhitis, reumatizam, razne upalne bolesti, poremedaje probave, parazitske i druge patogene infekcije, ekceme, čireve, simptome prehlade i gripa, i za neke vrste raka.

Nije čudo što je začetnik Islama smatrao ovo izuzetno sjeme za najsnažnije postojeće ljekovito sredstvo, rekavši:
„...zaista ono liječi svaku bolest – osim smrti“

Kako tvrdi GreenMedinfo.com, od 1964. do danas objavljeno je najmanje 458 recenziranih istraživanja crnog kima i njegovog djelovanja. Ta istraživanja potvrđuju ono što su kulture Bliskog istoka i Sjeverne Afrike znale tisućljećima: crni kim je doista čudotvorni lijek za sve bolesti. U skladu s izvorima koji govore o crnom kimu, a i objavljeni su na Green-Medinfo.com, za ove su sjemenke znanstveno dokazana slijedeća djelovanja:

- analgetičko (protiv bolova)
- antibakterijsko
- protuupalno
- protiv čireva probavnog sustava
- antikolinergičko
- protiv gljivica
- protiv visokog krvnog tlaka
- antioksidativno
- spazmolitičko
- protuvirusno
- bronhodilatatorsko
- hepatoprotektivno (čuva jetru)
- hipotenzivno
- poboljšava osjetljivost na inzulin
- potiče interferon
- renoprotektivno (čuva bubrege)
- inhibitor alfa faktora tumorske nekroze
- inhibicija glukoneogeneze (protudijabetičko djelovanje)

Crni kim, pored ostalih djelovanja, dokazano ublažava bolove pacijentima liječenima od akutnog tonzilofaringitisa (upala krajnika i ždrijela), sprječava bolesti koje bi se inače razvile nakon izlaganja kemijskim oružjima, pomaže kod dugoročnog liječenja pacijenata ovisnih o opoidnim lijekovima, ublažava simptome alergijskog rinitisa, bori se protin infekcijom Heliobacter pylori, liječi šećernu bolest tipa 2, olakšava simptome astme, snižava krvni tlak, sprječava epileptičke napadaje i suzbija gljivice i kandidijaze (www.greenmedinfo/substance/nigella-sativa-aka-black-seed).

CRNI KIM – MODNA PREVENTIVA I LIJEK ZA RAK

Nije li vam sve ovo dovoljno, reći ćemo i kako se crni kim već dugo na cijelom Bliskom istoku smatra jednom od najmoćnijih biljaka protutumorskog djelovanja. Istraživanja su pokazala kako redovito uzimanje crnog kima ili njegova ulja može spriječiti rast raka debelog crijeva i širenja njegovih stanica . Osim toga, ove su sjemenke korisne i kod sprječavanja i liječenja mnogih drugih vrsta raka (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12881014).

Za one koji žele malo detaljnije informacije, recimo kako su znanstvenici Imunobiološkog laboratorija za istraživanje raka u Južnoj Karolini utvrdili da crni kim pomaže stimuliranjem aktivnost neurotrofilnih granulocita – najzastupljenije vrste bijelih krvnih stanica našeg tijela – koji su odgovorni za pronalaženje i uklanjanje stanica raka prije nego što se iz njih razviju tumori.

Autori istraživanja u svojem radu pišu kako ulje crnoga kima općenito pomaže stimuliranjem proizvodnje koštane srži i stanica imunološkog sustava. „Ono povećava proizvodnju interferona, štiti obične stanice od oštećenja uzrokovanih virusnim bolestima, uništava tumorske stanice i povećava broj B limfocita, stanica koje proizvode antitijela“ (www.alyusra.com/black-seed/Black%20Seed%20Research.htm).

(Prijepis iz časopisa SVJETLOST, broj 122, veljača 2013.)




Chardonnay grožđe

Najpopularnija bijela sorta na svijetu, chardonnay, konačno je pronašla svoje roditelje, a jedno od njih je Hrvat, bolje rečeno Hrvatica. Naime, chardonnay je križanac pinota crnog i naše autohtone sorte štajerska belina. Trsovi Chardonnay-a puštaju korijene i do 30-ak metara u zemlju te tako iz nje izvlače daleko najviše minerala i hranjivih tvari od svih vrsta grožđa.


RESVERATOL

Često spominjani francuski paradoks podrazumijeva prilično obilnu i masnu prehranu Francuza, ali istovremeno bitno manju pojavnost bolesti srca i krvnih žila naspram drugih zemalja, posebno Amerike.

Sve je počelo 1990. godine kada je američki novinar Edward Dolnick prvi puta javno objavio ideje prof. dr. Jacquesa Richarda o mediteranskoj prehrani koja štiti zdravlje, kao i važnoj ulozi crnog vina koje se u mediteranskim zemljama, posebno u Francuskoj, tradicionalno konzumira uz objed.

Nakon toga su mnogi znanstvenici počeli istraživati mediteransku prehranu te sastojke namirnica koji bi objasnili ovaj fenomen. I tada je otkriven resveratrol, tvar iz crnog vina, koji štiti grožđe od plijesni. On se stvara u vedim količinama ukoliko je godina vlažna, pa više plijesni napada grožđe, a ukoliko je godina sušna i nema plijesni, stvara se manje resveratrola.


Djelovanje resveratrola

Resveratrol se ubraja u jake antioksidante, a ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje: sprečava kljenut srčanog mišida, usporava grušanje krvi, sprečava tvorbu nakupina (plaka) na mozgu i krvnim žilama, blagotvoran je kod upalnih bolesti crijeva i dijabetesa.

Mehanizam djelovanja resveratrola nije do kraja objašnjen. Neka istraživanja dovode uporabu resveratrola u vezu s produženjem životne crte testiranih životinja. Pretpostavlja se da bi jedan od načina mogao biti utjecaj na funkciju mitohondrija, zaštita stanične opne i staničnih struktura od oksidacije.


Zaštita srca i krvnih žila

Najvažnija primjena resveratrola vezana je za zaštitu krvnih žila i srca. Naime, resveratrol sprečava/ograničava srčanu fibrozu - prilično čest uzrok smrti. To je stanje izazvano povišenim tlakom, a sastoji se od naglog aktiviranja stanica koje luče kolagen te s vremenom izazivaju zadebljanje srčanog mišića.

U takvim okolnostima srce sve teže pumpa i nastaju tegobe koje mogu voditi u smrt. Ova ključna istraživanja obavljena su na Northeastern Ohio Univesities College of Medicine pod
rukovodstvom prof. dr. Gary Meszarosa, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu American Journal of Physiology Heart and Circulatory Physiology.


Alzhaimer

Resveratrol blagotvorno djeluje i na mozak. U studenom 2008. godine, objavljen je zaključak istraživanja na pokusnim životinjama na Sveučilištu Cornell. Istraživači su zabilježili da je dnevno uzimanje nadopuna sa resveratrolom uzrokovalo značajno smanjenje plaka na mozgu životinja (od 48% do 90%), koji inače doprinosi pojavi neuroloških bolesti.


Upalne bolesti crijeva

Resveratrol smanjuje znakove i očitovanja upalnih bolesti crijeva (ulcerativni kolitis i Crohnova bolest), uključujući proljev i rektalno krvarenje, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su jednoj skupini miševa dali 20 mg/ kg hrane, a drugoj skupini placebo. Miševi koji su dobivali resveratrol imali su manje i blaža očitovanja upalne bolesti crijeva nego miševi iz usporedne skupine - lakše su održavali težinu, smanjila se učestalost proljeva i rektalnog krvarenja. Dok je u skupini bez resveratrola uginulo čak 40 % miševa, niti jedan smrtni slučaj nije zabilježen u skupini koja je primala resveratrol.


Zaštita pluća pušača

U prosincu 2007. godine, rad Rahmana na Sveučilištu Rochester pokazao je da Resveratrol povisuje unutar stanične razine glutationa u stanicama pluća, što ga čini izvrsnim saveznikom i zaštitnikom svih pušača, kao i onih koji već imaju neko oštedenje pluća ili tumor. (Kode, Rajendrasozhan, Caito, Yang, Megson, Rahman; American Journal of Physiology. Lung Cellular and Molecular Physiology 294)

Resveratrol značajno povisuje razine prirodnog testosterona, zbog čega de biti privlačan mnogim muškarcima.

Po svojoj građi resveratrol je sličan fitoestrogenima te ga, s obzirom na proestrogensko djelovanje, neki istraživači ne preporučuju ženama koje uzimaju oralna kontraceptivna sredstva, ženama koje žele zatrudnjeti, trudnicama te djeci do 18 godina.





D - Riboza


D-riboza je šećer sa 5 ugljikovih atoma koji se nalazi u svakoj stanici naših tijela te reagira s kisikom i ATP-om (adenozin trifosfat) kako bi stanicama pružio energiju.

Oksidacijski stres, koji se mjeri po količini štete stanica, uzrokovane slobodnim radikalima, dovodi do sustavne upale. Sredom, naša tijela bore se s ovim problemom na dnevnoj bazi, međutim ukoliko dođe do pretjeranog povedanja slobodnih radikala, što se događa zbog pojačane tjelesne aktivnosti, stresa, pušenja, pretjerane konzumacije brze hrane, slabijeg imuniteta, starenja itd., organizam se umara te ne može više jednako učinkovito proizvoditi D-ribozu koja bi obnovila energiju u stanicama zbog čega je potrebno unositi je.

- D-riboza nalazi se u svakoj stanici naših tijela
- D-riboza potrebna je za obnovu energije u stanicama
- Iz nekoliko razloga naša tijela ponekad ne proizvode količinu D-riboze nužnu da u našim organizmima održi potrebnu razinu energije

Znanstveno ime: β-D-ribofuranoza (Beta-D-ribofuranoza)

Riboza koju unosimo u organizam pomaže oporavak mišića, izdržljivost, povećanje mišićne mase, učinkovitost kreatina te nadopunu zaliha ATP-a.

Riboza se koristi za sindrom kroničnog umora, fibromialgiju, povedanje izdržljivosti, održanje ili povedanje zaliha energije u srčanim ili mišidnim stanicama te povedanje kvalitete života ljudi sa smanjenim protokom krvi kroz srčane arterije. Riboza je također dobra za smanjenje grčeva, boli te ukočenosti nakon vježbanja. Kod ljudi se nakon pojačane tjelesne aktivnosti razina ATP-a u mišidima znatno snižava, stoga nije čudno da je redovita konzumacija riboze pokazala zapaženi oporavak ATP-a.

Znanstvena literatura te istraživački radovi o D-ribozi datiraju još iz 1995.


Primjedbe