D - Riboza

D-riboza je šećer sa 5 ugljikovih atoma koji se nalazi u svakoj stanici naših tijela te reagira s kisikom i ATP-om (adenozin trifosfat) kako bi stanicama pružio energiju.

Oksidacijski stres, koji se mjeri po količini štete stanica, uzrokovane slobodnim radikalima, dovodi do sustavne upale. Sredom, naša tijela bore se s ovim problemom na dnevnoj bazi, međutim ukoliko dođe do pretjeranog povedanja slobodnih radikala, što se događa zbog pojačane tjelesne aktivnosti, stresa, pušenja, pretjerane konzumacije brze hrane, slabijeg imuniteta, starenja itd., organizam se umara te ne može više jednako učinkovito proizvoditi D-ribozu koja bi obnovila energiju u stanicama zbog čega je potrebno unositi je.

- D-riboza nalazi se u svakoj stanici naših tijela
- D-riboza potrebna je za obnovu energije u stanicama
- Iz nekoliko razloga naša tijela ponekad ne proizvode količinu D-riboze nužnu da u našim organizmima održi potrebnu razinu energije

Znanstveno ime: β-D-ribofuranoza (Beta-D-ribofuranoza)

Riboza koju unosimo u organizam pomaže oporavak mišića, izdržljivost, povećanje mišićne mase, učinkovitost kreatina te nadopunu zaliha ATP-a.

Riboza se koristi za sindrom kroničnog umora, fibromialgiju, povedanje izdržljivosti, održanje ili povedanje zaliha energije u srčanim ili mišidnim stanicama te povedanje kvalitete života ljudi sa smanjenim protokom krvi kroz srčane arterije. Riboza je također dobra za smanjenje grčeva, boli te ukočenosti nakon vježbanja. Kod ljudi se nakon pojačane tjelesne aktivnosti razina ATP-a u mišidima znatno snižava, stoga nije čudno da je redovita konzumacija riboze pokazala zapaženi oporavak ATP-a.

Znanstvena literatura te istraživački radovi o D-ribozi datiraju još iz 1995.


Primjedbe