Tajni čudotvorni lijek za sve bolesti - Crni kim !

Tajni čudotvorni lijek za sve bolesti - Crni kim


Što biste rekli kad biste čuli da postoje sjemenke toliko bogate ljekovitim spojevima da rak, bakterije, virusi, čirevi probavnog sustava, šećerna bolest, kronične upale i mnogi drugi česti zdravstveni problemi u borbi s njima nemaju gotovo nikakvih izgleda? Riječ je o crnom kimu (naziva se još i crni kumin). Vrlo je sličan sjemenkama sezama pa treba pripaziti da ne dođe do zabune. Crni kim liječi sve gore navedene bolesti i još više od toga, zbog čega ga već od davnina bije glas da „liječi sve bolesti osim smrti“.

Ukoliko za crni kim (Nigella sativa) niste nikada čuli to je vjerojatno zato što se u modernom zapadnom društvu o njemu rijetko govorilo, isto se kao korisna biljka i narodni lijek upotrebljava ved stoljećima, crni je kim duga stajao u prikrajku sok su se forsirali razni farmaceutski lijekovi, daleko manje učinkoviti i još k tome opteredeni nuspojavama. Stoga, ako ste se umorili pokušavajući svoje bolesti zaliječiti patentiranim lijekovima, možete pokušati u prehranu uvrstiti crni kim.

Crni kim uživa medicinski ugled preko 3000 godina. Njegova raznovrsna ljekovita svojstva prepoznale su mnoge civilizacije, od drevnih Egipćana do proroka Muhameda. Ove kulture hvalile su sjeme crnog kima kao ljekovito za mnoge zdravstvene smetnje: astmu, bronhitis, reumatizam, razne upalne bolesti, poremedaje probave, parazitske i druge patogene infekcije, ekceme, čireve, simptome prehlade i gripa, i za neke vrste raka.

Nije čudo što je začetnik Islama smatrao ovo izuzetno sjeme za najsnažnije postojeće ljekovito sredstvo, rekavši:
„...zaista ono liječi svaku bolest – osim smrti“

Kako tvrdi GreenMedinfo.com, od 1964. do danas objavljeno je najmanje 458 recenziranih istraživanja crnog kima i njegovog djelovanja. Ta istraživanja potvrđuju ono što su kulture Bliskog istoka i Sjeverne Afrike znale tisućljećima: crni kim je doista čudotvorni lijek za sve bolesti. U skladu s izvorima koji govore o crnom kimu, a i objavljeni su na Green-Medinfo.com, za ove su sjemenke znanstveno dokazana slijedeća djelovanja:

- analgetičko (protiv bolova)
- antibakterijsko
- protuupalno
- protiv čireva probavnog sustava
- antikolinergičko
- protiv gljivica
- protiv visokog krvnog tlaka
- antioksidativno
- spazmolitičko
- protuvirusno
- bronhodilatatorsko
- hepatoprotektivno (čuva jetru)
- hipotenzivno
- poboljšava osjetljivost na inzulin
- potiče interferon
- renoprotektivno (čuva bubrege)
- inhibitor alfa faktora tumorske nekroze
- inhibicija glukoneogeneze (protudijabetičko djelovanje)

Crni kim, pored ostalih djelovanja, dokazano ublažava bolove pacijentima liječenima od akutnog tonzilofaringitisa (upala krajnika i ždrijela), sprječava bolesti koje bi se inače razvile nakon izlaganja kemijskim oružjima, pomaže kod dugoročnog liječenja pacijenata ovisnih o opoidnim lijekovima, ublažava simptome alergijskog rinitisa, bori se protin infekcijom Heliobacter pylori, liječi šećernu bolest tipa 2, olakšava simptome astme, snižava krvni tlak, sprječava epileptičke napadaje i suzbija gljivice i kandidijaze (www.greenmedinfo/substance/nigella-sativa-aka-black-seed).

CRNI KIM – MODNA PREVENTIVA I LIJEK ZA RAK

Nije li vam sve ovo dovoljno, reći ćemo i kako se crni kim već dugo na cijelom Bliskom istoku smatra jednom od najmoćnijih biljaka protutumorskog djelovanja. Istraživanja su pokazala kako redovito uzimanje crnog kima ili njegova ulja može spriječiti rast raka debelog crijeva i širenja njegovih stanica . Osim toga, ove su sjemenke korisne i kod sprječavanja i liječenja mnogih drugih vrsta raka (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12881014).

Za one koji žele malo detaljnije informacije, recimo kako su znanstvenici Imunobiološkog laboratorija za istraživanje raka u Južnoj Karolini utvrdili da crni kim pomaže stimuliranjem aktivnost neurotrofilnih granulocita – najzastupljenije vrste bijelih krvnih stanica našeg tijela – koji su odgovorni za pronalaženje i uklanjanje stanica raka prije nego što se iz njih razviju tumori.

Autori istraživanja u svojem radu pišu kako ulje crnoga kima opdenito pomaže stimuliranjem proizvodnje koštane srži i stanica imunološkog sustava. „Ono povećava proizvodnju interferona, štiti obične stanice od oštećenja uzrokovanih virusnim bolestima, uništava tumorske stanice i povećava broj B limfocita, stanica koje proizvode antitijela“ (www.alyusra.com/black-seed/Black%20Seed%20Research.htm).

(Prijepis iz časopisa SVJETLOST, broj 122, veljača 2013.)



Primjedbe